Dyniowo- cynamonowe muffiny owsiane z orzechowo- owsianą "kruszonką" (mieszanka ziaren "Cynamonowy raj", orzechy pekan, płatki owsiane, miód) nadziane kremem z puree z pieczonej dyni, ricotty i miodu/ duszonymi śliwkami z jabłkiem |
Zdrowe muffiny prosto z piekarnika, na rozpoczęcie pochmurnego dnia.
Całe nadzienie nie zmieściło się do środka, tak więc pozostałą część włożyłam na czas pieczenia do lodówki, a następnie muffiny podałam ze schłodzonym kremem oraz musem śliwkowo- jabłkowym.
Ciepłe ciasto w połączeniu w szczególności z zimnym kremem smakowało wybornie!
"Kruszonkę" do ciasta przygotowałam tak samo jak wczorajszą granolę.
Przepis:
Ciasto:
45 g zmielonych płatków owsianych (razem z kawałkiem kory cynamonu)
10 g mąki kokosowej
jajko
3 czubate łyżki puree z dyni
40 g jogurtu naturalnego
łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta sody
szczypta soli
W jednej misce przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, kardamonem i solą. W drugiej łączę jajko, puree z dyni, jogurt naturalny oraz miód. Wsypuję suche składniki do mokrych i miksuję na najmniejszych obrotach do połączenia się składników. Odstawiam na czas przygotowania nadzienia.
Krem:
30 g ricotty
50 g puree z dyni
pół łyżeczki miodu
szczypta cynamonu
Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Kruszonka:
kilka orzechów pekan przekrojonych na pół
łyżka płatków owsianych
pół łyżeczki miodu
szczypta cynamonu
szczypta soli
Wszystkie składniki prażę na suchym teflonie na najmniejszym ogniu przez około 5 minut. Pod koniec dodaję miód i energicznie mieszam aż oblepi orzechy oraz płatki. Zdejmuję z ognia, wykładam na papier do pieczenia i lekko uklepuję całość. Odstawiam do ostygnięcia i na kilka minut do lodówki. Następnie wyciągam i kruszę na mniejsze kawałki.
Mus śliwkowo- jabłkowy to po prostu uduszone 2 śliwki z malutkim jabłkiem.
Wykonanie:
Do silikonowych foremek na muffinki wykładam po łyżce ciasta, następnie czubatą łyżeczkę nadzienia (dwie muffinki z kremem, dwie z musem), a na koniec przykrywam resztą ciasta. Całość posypuję kruszonką lekko wgniatając ją w środek ciasta. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
Smacznego! :)
Mogłaś o mnie pomyśleć, zrobić z podwójnej porcji i mnie na śniadanie zaprosić :P Idealne.
OdpowiedzUsuńPowaliłaś mnie na kolana *.* Pomysł genialny, koniecznie do zrobienia! :)
OdpowiedzUsuńprzypomnialas mi o muffinach, musze zrobic <3
OdpowiedzUsuńDynia w najlepszym słodkim wydaniu :) szkoda tylko, że tak jesiennie!
OdpowiedzUsuń(uwielbiam takie długie opisy dań - pysznie :))
www.taste-attack.blogspot.com
nic lepszego w takimi poranek nie można sobie wyobrazić! (:
OdpowiedzUsuńIdealne! :)
OdpowiedzUsuńzbyt smaczne te muffiny, mają moc przyciągania :D - dawno nie piekłam, czas to nadrobić! kruszonka jest świetna :)
OdpowiedzUsuńA można prosić o przepis na te cudowne muffiny?:)
OdpowiedzUsuńDodany :)
UsuńDziękuję bardzo! :)
Usuńpycha dynia króluje <3 *.*
OdpowiedzUsuńGenialne!
OdpowiedzUsuńo! o! o! chcę jedną taką muffinę! :))
OdpowiedzUsuń