Dyniowo- orzechowe ciasto owsiane z cynamonem* i mieszanką ziaren "Cynamonowy raj" przełożone kremem z ricotty, puree z pieczonej dyni, masła orzechowego oraz miodu; podane z gęstym musem śliwkowym |
*zmielone płatki owsiane, masło orzechowe, świeżo zmielona kora cynamonu
Prawdziwie jesienny wypiek z najlepszym kremem, który może stanowić zarówno nadzienie do ciast/muffinek/naleśników jak i posłużyć do smarowania pancakes czy gofrów.
Ricotta wymieszana z puree z pieczonej dyni, masłem orzechowym, miodem oraz szczyptą cynamonu. Całość dokładnie blenduję, a następnie lekko ubijam. Zazwyczaj dodaję masło z nerkowców, dzisiaj jednak postawiłam na klasyczne (jedyne, jakie lubię to naturalne crunchy 100% orzechów, bez zbędnych tłuszczy, tak chrupiące i tak gęste, że ledwo można wbić w to masło łyżeczkę).
Do ciasta również dodałam owe masło, a żeby jeszcze bardziej podkreślić jego orzechowy charakter, sypnęłam porządnie Cynamonowym rajem. Ta mieszanka idealnie sprawdza się we wszelkich orzechowo-korzennych wypiekach.
Niestety duszone śliwki nie załapały się na zdjęcia, niemniej ciasto podane z musem to był strzał w dziesiątkę.
Jak widać, szaleństwo dyniowe trwa u mnie w najlepsze. Konstruuję coraz to nowe dania, jednak dobrze jest także wrócić do sprawdzonych przepisów.
Dzisiaj prezentuję Wam moje ulubione curry z udziałem dyni.
Curry to dosyć intrygująca potrawa. Jest niezbyt wymagająca, absorbuje góra 30 minut, a efekt fenomenalny. Podstawą są dobrej jakości produkty, dobra pasta curry oraz świeże, aromatyczne przyprawy.
Ostre curry z udziałem pieczonej hokkaido, malinówek, zamarynowanego kurczaka, natomiast do podania brązowy ryż, nie byle jaki- gotowany z laską cynamonu, gwiazdką anyżu, kurkumą oraz chilli.
Curry zwykle przygotowuję pół na pół na mleku kokosowym oraz domowym wywarze z warzyw. Dużo świeżo startego imbiru, papryczki chilli, ostrej pasty, cynamonu oraz soku z limonki dla orzeźwienia. Słodko-pikantne danie, które zachwyca podniebienia.
Ostre curry z kurczakiem, dynią oraz pomidorami malinowymi podane z aromatycznym brązowym ryżem |
O! Też dziś jadłam z tego naczynka! :)
OdpowiedzUsuńDynia, orzech, cynamon - królewskie smaki. Podobnie jak obiad - chętnie bym dzisiaj zjadła coś pdoobnego
OdpowiedzUsuńZadziwiasz! Same pyszności *.* Jesienne, wspaniałe smaki!
OdpowiedzUsuńCudo!
OdpowiedzUsuńDynia zdominowała blogosferę, cudo śniadanko jak i curry! :D
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś przyrządzić takie curry :D
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się doskonale i dziękuję za ten obłędny krem!!!! Zrobiłam dzisiaj naleśniki na obiad, jako nadzienie zmieszałam ricottę, puree z dyni, masło migdałowe i miód, niebo w gębie!!!
OdpowiedzUsuńDynia... Czuc juz jesien ;)
OdpowiedzUsuńDynia- dla mnie raj <3
OdpowiedzUsuń