niedziela, 17 sierpnia 2014

123. Migdałowe pancakes z brzoskwiniami


Migdałowo- waniliowe placki owsiane na jogurcie z brzoskwiniami podane z miodem i twarożkiem 

* zmielone płatki owsiane, mąka migdałowa, tarte migdały, mielona wanilia 


Wyjątkowe, z pierwszymi brzoskwiniami z ogrodu.

11 komentarzy:

  1. nic dodać, nic ująć! aż nabrałam ochotę by chwycić za patelnię i usmażyć placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coraz piękniejsze te placki robisz, arcydzieła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy nie byłoby problemem dodanie przepisu? Wyglądają tak smacznie, że muszę je wypróbować ;) Kamila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :)

      40 g płatków owsianych
      15 g mąki migdałowej
      10 g tartych migdałów
      jajko
      100 g gęstego jogurtu naturalnego
      łyżeczka miodu
      1/2 łyżeczki mielonej wanilii
      1/3 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta sody
      szczypta soli

      2 małe brzoskwinie

      Płatki owsiane zmieliłam na mąkę w młynku do kawy. W jednej miseczce wymieszałam suche składniki, w drugiej żółtko, jogurt, miód oraz wanilię. Wsypałam suche do mokrych i dokładnie zmiksowałam. Białko ubiłam na sztywną pianę i delikatnie wmieszałam w ciasto. Brzoskwinie pokroiłam w plastry, a następnie na połówki i dodałam do masy. Smażyłam na dobrze rozgrzanym teflonie, na małym ogniu z obu stron do zarumienienia. Podałam z dodatkową łyżeczką miodu i twarożkiem.

      Smacznego! :)

      Usuń
  4. Hej :) mam pytanie :) czy zaczynasz teraz III rok studiów ? :) chciałam się Ciebie o coś zapytać/poradzić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a powiedz mi czy zabierasz się już w wakacje za pracę licencjacką czy zbierasz siły ? :) wiem, że jesteś bardzo systematyczna itp. bo śledzę twojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na chwilę obecną mam tytuł i dopracowany plan, pisanie pracy odkładam na nowy semestr :) Wakacje poświęcam w pełni na aktywny wypoczynek, treningi i wyjazdy :)

      Usuń