poniedziałek, 18 sierpnia 2014

124. Wegański wypiek bananowy

Wegański bananowo- nerkowcowy wypiek owsiany z wanilią i ziarnem kakaowca nadziany musem truskawkowym;
podany z jogurtem naturalnym 



Zapomniane ciastko, które kiedyś robiłam niezwykle często w przeróżnych wariantach. Aż trudno uwierzyć, że powracam do niego dopiero po roku, a może to już nawet 2 lata minęły?
No nic, przywracam ten wypiek do życia w iście królewskiej wersji, mocno orzechowej, z wmieszaną do masy solidną łyżeczką masła z nerkowców. Niedbale, przez co można było dokładnie wyczuć nie do końca rozpuszczone grudki. Całość przełożyłam działkowymi truskawkami uduszonymi na gęsty mus.
Chyba nie muszę pisać, jak smakowało...

11 komentarzy:

  1. Szaleństwo dla kubków smakowych! Banan, orzechy.. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Założę się, że smakowało obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam różnorodności z bananem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ważne, że do niego wróciłaś (: powrót znakomity!

    OdpowiedzUsuń
  5. Powtórzę za innymi-twoje śniadania są tak apetyczne, tak kunsztowne i pełne smaku, że trudno się nie zaślinić do monitora. :) Prawdziwy foodporn. Ze wszystkich śniadań w świecie blogosfery, właśnie na twoje skusilabym się najbardziej. Pozdrawiam, Ola

    OdpowiedzUsuń
  6. Działkowe truskawki i grudki masła z nerkowców- padłam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam takie poranne wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak to genialnie wygląda! A sam opis działa na wyobraźnię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hej! :) czy mogłabyś zdradzić, gdzie zaopatrujesz się w surowe ziarno kakaowca? Często występuje w twoich śniadaniach, a ja jedynie trafiam na całe, nierozdrobnione ziarna. Pozdrawiam, M.

    OdpowiedzUsuń