sobota, 13 września 2014

147. Pieczona dyniowa owsianka z figami

Pieczona dyniowo- korzenna owsianka z orzechami pekan przełożona świeżymi figami;
podana z kremem z pure z pieczonej dyni, ricotty i miodu


To było obłędne śniadanie. Nie lubię popadać w samozachwyt, ale udało mi się stworzyć idealną zapieczoną owsiankę dyniową. Przepełniona aromatem świeżo utartego cynamonu i kardamonu, orzechami i chyba najistotniejszym elementem- świeżymi figami. Bez nich to już by nie było to samo. ;)
No, w sumie mogłabym dzisiejszy wypiek nazwać wielkim ciastkiem dyniowym. Chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku, które spokojnie mogłam wyjąć z foremki i pokroić na mniejsze kawałki. Dyniowe ciastko z przepysznym kremem dyniowo-ricottowym. Podwójna dyniowa przyjemność. ;)


Ps. Dodałam przepis na wczorajsze kluski dyniowe.





Przepis:

35 g płatków owsianych
10 g płatków orkiszowych
10 g mąki kokosowej ( można zastąpić zmielonymi płatkami, ale wówczas należy dodać mniej mleka)
140 ml mleka
jajko
3 czubate łyżki pure z pieczonej Hokkaido (około 130 g)
łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kawałek świeżo utartej kory cynamonu + 1/2 łyżeczki mielonego
kilka świeżo zmielonych ziarenek kardamonu + 1/4 łyżeczki mielonego
szczypta gałki muszkatołowej i imbiru
szczypta soli

kilka orzechów pekan
jedna duża figa lub dwie mniejsze

Płatki zalewam lekko ciepłym mlekiem i odstawiam do napęcznienia. Dodaję jajko, pure dyniowe, miód, przyprawy, proszek do pieczenia oraz sól. Pod koniec dodaję mąkę kokosową, aby zagęściła masę (ma być bardzo gęsta) oraz lekko rozdrobnione orzechy pekan.
Dno kokilki wykładam połową masy, następnie 3/4 figi pokrojonej na mniejsze kawałki, po czym przykrywam całość drugą połową dyniowego ciasta. Na wierzch dociskam resztę figi pokrojonej na grube plastry.
Piekę w 180 stopniach przez 40 minut. Owsiankę dzielę na kilka mniejszych kawałków, wyciągam z kokilki i podaję z kremem.
Najlepiej smakuje po ostygnięciu.

Krem:

50 g pure z pieczonej Hokkaido
20 g ricotty
1/4 łyżeczki miodu
szczypta cynamonu i kardamonu

Wszystko zblendować i schłodzić w lodówce przez czas pieczenia owsianki.

Smacznego! :)

10 komentarzy:

  1. Korzenno-dyniowe smaki <3 Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musiało być pyszne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dynia i figi wydają mi się połączeniem idealnym i dlatego muszę jak najszybciej je wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dyniowe cudo! uwielbiam te smaki i sama ostatnio stale się nimi zajadam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam Cię za te wypieki <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Dyniowo mi za każdym razem, jak tu wchodzę. Ale podoba mi się to, inspirujesz na maksa! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Korzenna, z pekanami, idealna! Czy mogę prosić o przepis? :)

    OdpowiedzUsuń