Dyniowe orkiszowo- kokosowe kluski kładzione na mleku z wanilią, miodem, morwą białą i surowymi pistacjami |
* zmielone płatki orkiszowe + mąka kokosowa+ mielona wanilia
** mleko gotowane z laską wanilii, mieloną wanilią i miodem
Jak na razie mój numer jeden wśród dyniowych klusek.
Chciałam, aby niektóre rozpadły się i zagęściły całość, w związku czym gotowałam je nieco dłużej niż zazwyczaj. W efekcie otrzymałam kluski kładzione na jakby delikatnym "budyniu" dyniowo- waniliowym. Przepyszne.
Przepis:
35 g zmielonych płatków orkiszowych
15 g mąki kokosowej
150 g pure z pieczonej Hokkaido
białko jaja kurzego
2 łyżki mleka
1/2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
szczypta soli
350 ml mleka
1/2 łyżeczki mielonej wanilii + ziarenka z połowy laski
spora szczypta soli
czubata łyżeczka pure z dyni
łyżeczka miodu
Pure mieszam z białkiem, miodem, wanilią oraz solą. Dodaję zmielone płatki orkiszowe oraz mąkę kokosową, dolewam mleko i dokładnie mieszam, masa ma być bardzo gęsta. Odstawiam na około 5 minut.
Zagotowuję mleko z wanilią, laską wanilii oraz solą. Nabieram łyżeczką ciasto na kluski (około 1/2 łyżeczki) i "spycham" na gotujące się mleko. Po ponownym zagotowaniu lekko mieszam całość i gotuję na najmniejszym ogniu przez około 3 minuty. Po tym czasie dodaję czubatą łyżeczkę pure z dyni, ponownie powoli mieszam i gotuję kluski jeszcze jakieś 2-3 minuty. Pod koniec dodaję miód, mieszam i przelewam do miseczki. Posypuję morwą białą oraz surowymi pistacjami. Najlepiej smakuje po lekkim ostygnięciu.
Smacznego! :)
Jak na razie mój numer jeden wśród dyniowych klusek.
Chciałam, aby niektóre rozpadły się i zagęściły całość, w związku czym gotowałam je nieco dłużej niż zazwyczaj. W efekcie otrzymałam kluski kładzione na jakby delikatnym "budyniu" dyniowo- waniliowym. Przepyszne.
Przepis:
35 g zmielonych płatków orkiszowych
15 g mąki kokosowej
150 g pure z pieczonej Hokkaido
białko jaja kurzego
2 łyżki mleka
1/2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
szczypta soli
350 ml mleka
1/2 łyżeczki mielonej wanilii + ziarenka z połowy laski
spora szczypta soli
czubata łyżeczka pure z dyni
łyżeczka miodu
Pure mieszam z białkiem, miodem, wanilią oraz solą. Dodaję zmielone płatki orkiszowe oraz mąkę kokosową, dolewam mleko i dokładnie mieszam, masa ma być bardzo gęsta. Odstawiam na około 5 minut.
Zagotowuję mleko z wanilią, laską wanilii oraz solą. Nabieram łyżeczką ciasto na kluski (około 1/2 łyżeczki) i "spycham" na gotujące się mleko. Po ponownym zagotowaniu lekko mieszam całość i gotuję na najmniejszym ogniu przez około 3 minuty. Po tym czasie dodaję czubatą łyżeczkę pure z dyni, ponownie powoli mieszam i gotuję kluski jeszcze jakieś 2-3 minuty. Pod koniec dodaję miód, mieszam i przelewam do miseczki. Posypuję morwą białą oraz surowymi pistacjami. Najlepiej smakuje po lekkim ostygnięciu.
Smacznego! :)
Kiedyś będę musiała zrobić. Świetnie je zrobiłaś i podałaś! :)
OdpowiedzUsuńKluski z dynią? Idealny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńI ta budyniowa konsystencja sprawia, że mam ochotę zatopić swoją łyżkę w tej miseczce :)
OdpowiedzUsuńTeż czasem wolę takie gęste :)
OdpowiedzUsuńW dyniowych kładzionych się zakochałam!
OdpowiedzUsuńUrzekła mnie ta konsystencja :)
podałabyś proporcje i wykonanie tego śniadania? prosze :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodany :)
Usuńdziękuuuuuję!!!!!!!! :)) powinnaś zawsze dodawać przepis pod śniadniem! :D
Usuńwpadam do Ciebie na kluchy i muffiny, jesteś gotowa? ;) świetne!
OdpowiedzUsuńZapraszam, dyniowe muffiny to moja specjalność ;)
Usuńpycha!
OdpowiedzUsuńWOOOOOOO! Chce je :D
OdpowiedzUsuńDyniowe kokosowe są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPomysl na dluzsze gotowanie byl strzalem w 10!
OdpowiedzUsuńpoproszę o przepis :]
OdpowiedzUsuńDodany :)
Usuń