piątek, 4 lipca 2014

81. Surowa gryczanka + bób z tahini

Surowa gryczanka truskwkowo- bananowa z tartymi migdałami i wanilią przełożona truskawkami 

Ilość zjedzonych przeze mnie truskawek w tym roku, powala. Od początku sezonu nie było dnia bez śniadania z ich udziałem na czele. Tym bardziej teraz korzystam, kiedy działkowe krzaki obrodziły na dobre.
Co nie oznacza oczywiście, że inne owoce poszły w odstawkę, na nie znajduję miejsce (w równie nieprzyzwoitych ilościach) w innych porach dnia. 

Same dni lecą jak opętane, znowu brakuje czasu nawet na oddech. Chociaż zmęczenie na koniec dnia wielkie to jeszcze większa ekscytacja, która zasnąć nie pozwala.
Szczęśliwe mam serce, jest tak, jak być powinno. A będzie jeszcze lepiej.

Kolejna propozycja na przepyszne danie z bobem. 
Kurczak i duszona cukinia z czosnkiem, bób ugotowany al'dente, a całość połączona na patelni z pastą sezamowo- cytrynową (tahini, sok z cytryny plus skórka, sól, pieprz, przyprawy), doprawiana solidną dawką kuminu, kardamonu, kolendry oraz szczyptą garam masala. 
Do podania natka pietruszki i jeszcze więcej soku z cytryny. Pyszne, sycące i zdrowe danie.

Bób z kurczakiem i cukinią w sosie sezamowo-cytrynowym z natką pietruszki

2 komentarze:

  1. też mam taki związek z truskawkami...chociaż niekoniecznie śniadaniowy, ale dnia bez nich sobie nie wyobrażam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazdroszczę, że masz jeszcze truskawki :)

    OdpowiedzUsuń