czwartek, 17 kwietnia 2014

29. Pieczona krówka orzechowa z malinami


Zapieczony krem karobowo- orzechowy z ciecierzycy i ricotty z daktylami i ziarnem kakaowca przełożony malinami 







Efekt osiągnięty. Ni to ciasto ni to krem. Zwarta, delikatnie biszkoptowa struktura i skorupka poprzez użycie mąki orzechowej, całość kremowa dzięki ricottcie i przyjemnie "ciągnąca" za sprawą świeżych daktyli, których nie żałowałam. Określenie "orzechowa krówka", jakkolwiek banalne, najlepiej oddaje smak tego wypieku.

5 komentarzy:

  1. pomysłów na te wypieki chyba masz nieskoczenie wiele, a co jeden to smaczniejszy! ten opis zdecydowanie zachęca, by spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Orzechowa krówka *.* Umarłam i jestem w niebie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dosłownie niebo na ziemi! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. krówek nie lubiłam nigdy, ale jeśli jest coś, co ma orzechowy smak- nie odmówię nigdy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie lubię krówek, za to nie ma lepszej słodyczy niż świeżutkie daktyle, które lekko ich smak imitują :)

      Usuń