piątek, 13 czerwca 2014

73. Kardamonowa ricotta



Kardamonowo- kokosowy* krem daktylowy z ricotty i kaszy jaglanej podany z truskawkami, morwą białą i płatkami kokosa 

* z mąką kokosową, nasionami kardamonu i świeżo zmielonym kardamonem




Uwielbiam charakterystyczną cierpkość i świeżość, jaką nadaje potrawom kardamon. 
Jednak ten dostępny w sklepach tak naprawdę nijak ma się do świeżo wyłuskanych nasion. Chrupiące ziarenka i świeżo zmielone strączki sprawiły, że krem był niezwykle aromatyczny. 


Ostatnio codzienny rytuał na umilenie nauki do egzaminów:

Koktajl: truskawki, czereśnie, świeże daktyle, kardamon; Owoce: truskawki, czereśnie, brzoskwinia ciasteczkowa

5 komentarzy:

  1. chętnie codziennie będę dostarczać sobie taką dawkę witamin i zdrowia! :) najlepiej.

    OdpowiedzUsuń
  2. połączenia truskawek i kardamonu koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czuję, że ten krem bardzo by mi zasmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, to może zamiast szukać w czeluściach szafki mielonego kardamonu wynajdę prowizoryczny moździeż i utrę ziarenka? A czytając składniki kremu stwierdzam, że musi być nieziemsko dobry i żałuję, że nie kupiłam ricotty : )
    Owocowe doładowanie, chyba mnie przekonujesz do większej ilości owoców (które uwielbiam, żeby nie było). Swoją drogą, brzoskwinia ciasteczkowa brzmi bardzo smacznie i uroczo, prawda?

    OdpowiedzUsuń