Kakaowo- kawowy krem kokosowo*- bananowy z ricottą, ziarnem kakaowca i karamonem podany z domowym masłem z orzechów laskowych |
* z mąki kokosowej
Przepis:
45 g mąki kokosowej
łyżka płatków gryczanych ( opcjonalnie)
10 g gorzkiego kakao
łyżka kawy rozpuszczalnej
łyżeczka ziaren kakaowca
łyżeczka ziaren kakaowca
jajko
mały banan
250 ml mleka + 50 ml wody
75 ml zaparzonej kawy
łyżeczka miodu
pół łyżeczki kardamonu
szczypta soli
łyżka ricotty
Banana rozgniatam w misce na gładką masę, dodaję jajko, mąkę kokosową, gorzkie kakao, kawę ropuszczalną oraz dolewam 150 ml mleka i dokładnie mieszam do uzyskania masy o gęstej konsystencji. W rondelku zagotowuję resztę płynu razem z zaparzoną kawą, płatkami gryczanymi, ziarnem kakaowca, kardamonem oraz solą. Gdy zacznie wrzeć, wrzucam wcześniej przygotowaną mieszaninę, a następnie gotuję całość kilka minut do zgęstnienia. Pod koniec dodaję ricottę oraz miód i gotuję jeszcze chwilę.
Podałam z domowym masłem z orzechów laskowych.
O, taki pyszny kop energii by mi się przydał dzisiaj na wstrętną pogodę. Pysznie! :)
OdpowiedzUsuńcudowny to mało powiedziane!! rozpływam się na jego widok, a co dopiero ten smak :)
OdpowiedzUsuńTo musiało cudownie smakować, obłęd <3
OdpowiedzUsuńOoo ale słodko! Kocham połączenie czekolada, banan, masło orzechowe - takie słodkie trio :)
OdpowiedzUsuńO mój Boże, jakie to piękne! Można prosić o przepis?
OdpowiedzUsuńBardzo fajny blog! Ja równiez zaczynam ;)
OdpowiedzUsuńrecipeformylife.blogspot.com zapraszam ;)
uwielbiam mąkę kokosową, proszę o przepis :) !
OdpowiedzUsuńDodam przepis wieczorem :)
OdpowiedzUsuń