Owsiano- kokosowe placki szarlotkowe na musie daktylowym z cynamonem, mieloną wanilią i jagodami goji, podane z musem jabłkowym i masłem migdałowym |
Lekko chrupiące, puszyste, pulchne placki pełne owsianych płatków. O zapachu i smaku szarlotki ze świeżo utartym cynamonem wzbogacone nutą mielonej wanilii.
Absolutna klasyka, smak mi znany i powielany od dawien dawna. Niemniej wczoraj lekko odbiegłam od klasycznej wersji i przyznam, że odpracowałam przepis idealny. Od zwykłej szarlotki może być chyba tylko lepsza szarlotka kokosowo- daktylowa, zwłaszcza dla osób, które tak jak ja, uwielbiają kokos oraz nie wyobrażają sobie życia bez daktyli. ;)
Dodałam kokosową mąkę, dzięki której nie tylko placki zyskały na smaku, ale również nie miałam żadnych problemów z przewracaniem ich na patelni. Nigdy nie bawię się w moczenie płatków i tak też było w tym przypadku, dzięki temu mają nieporównywanie lepszą strukturę. Wyraźnego, daktylowego smaku nadała mięsista pulpa ze świeżych, rozgniecionych daktyli.
Przepyszne. Podałam je z resztą jabłka uduszonego na mus oraz masłem migdałowym.
Podczas sesji w tajemniczych okolicznościach zniknęły wszystkie masła orzechowe. Jednak całe szczęście wczoraj dotarła paczka i zapasy zostały uzupełnione. ;) Od prawej: masło z nerkowców, migdałowe oraz z orzechów ziemnych, jeszcze tylko czekam na masło z laskowych. 100% orzechów, bez zbędnych dodatków, najlepsze.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę Ci takich zapasów masła *.*
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają cudnie! Nie dziwię się że masło szybko znika, jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię te masła, choć niestety ceną nie zachęcają... a placuszki owsiane to te najlepsze - smaczniejszych jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńA gdzie można dostać te masła? :) Jakaś strona internetowa?
OdpowiedzUsuńKupuję na allegro u sprzedawcy www_marketbio_pl :)
Usuń