niedziela, 31 sierpnia 2014
135. Muffiny dyniowe, w nowej odsłonie
Po ostatnim sukcesie muffinowym, które stały się absolutnym hitem w rodzinie, piekę kolejne. Jeszcze leżąc w łóżku mama zażyczyła sobie "Te pyszne dyniowe cuda, które to ostatnio zrobiłam sobie na śniadanie". Niewiele myśląc pędzę do kuchni, nastawiam piekarnik i obmyślam kolejną wariację, która podbije jej podniebienie.
Zakochałam się w połączeniu dyni ze świeżymi daktylami, tak więc dzisiaj nieco bardziej egzotycznie. I rzecz jasna nie mogło zabraknąć kluczowego elementu w postaci orzechowo- owsianej "kruszonki", z której to przyznam nieskromnie- dumna jestem.
Wychodzą z piekarnika. Dwie porcje puchatych muffin. Pierwsza degustacja, obie z mamą stwierdzamy, że jeszcze lepsze niż ostatnio.
Tak jak tamte, podane z dodatkowym schłodzonym kremem oraz musem.
Leniwy, niedzielny poranek spędzony z mamą, wspólne delektowanie się. Tak dobrze, tak błogo mogę zaczynać każdy dzień.
sobota, 30 sierpnia 2014
134. Nowe ulubione pancakes
Awokado-dynia-daktyle pancakes owsiano- kokosowe z mieloną wanilią podane z musem brzoskwiniowym i masłem z nerkowców |
*zmielone płatki owsiane, mąka kokosowa, zblendowane świeże daktyle z awokado i puree z pieczonej dyni
Nigdzie niespisana lista moich ulubionych placków z podziałem na rozmaite kategorie niebezpiecznie się wydłuża. Niemniej te naprawdę były wyjątkowe. Smak zaskakujący. Już po zblendowaniu awokado z dynią i świeżymi daktylami wiedziałam, że będą dobre. Okazały się znakomite.Od dzisiaj ulubione. Pewnie do kolejnych ulubionych. ;)
środa, 27 sierpnia 2014
133. Daktylowe awokado brownie pancakes
wtorek, 26 sierpnia 2014
132. Dyniowe muffiny z nadzieniem i orzechową kruszonką
Dyniowo- cynamonowe muffiny owsiane z orzechowo- owsianą "kruszonką" (mieszanka ziaren "Cynamonowy raj", orzechy pekan, płatki owsiane, miód) nadziane kremem z puree z pieczonej dyni, ricotty i miodu/ duszonymi śliwkami z jabłkiem |
Zdrowe muffiny prosto z piekarnika, na rozpoczęcie pochmurnego dnia.
Całe nadzienie nie zmieściło się do środka, tak więc pozostałą część włożyłam na czas pieczenia do lodówki, a następnie muffiny podałam ze schłodzonym kremem oraz musem śliwkowo- jabłkowym.
Ciepłe ciasto w połączeniu w szczególności z zimnym kremem smakowało wybornie!
"Kruszonkę" do ciasta przygotowałam tak samo jak wczorajszą granolę.
poniedziałek, 25 sierpnia 2014
131. Dyniowe kluski lane
Dyniowo-cynamonowe kluski* lane na mleku z miodem rzepakowym, cynamonem i orzechową granolą z patelni (orzechy pekan, orzechy brazylijskie, płatki migdałowe, płatki owsiane, miód, cynamon, sól) |
*zmielone płatki owsiane, puree z dyni, świeżo zmielona kora cynamonu
Powstały lane.
Dyniowe kluseczki o nieregularnych kształtach, jedne duże, drugie malutkie, a jeszcze inne rozpadły się i zagęściły całość.
Przepyszne. Były bananowe, jabłkowe, kokosowe, czekoladowe, migdałowe, czy sezamowe, ale dyniowe biją je wszystkie razem wzięte na głowę.
Zamarzyła mi się też mocno orzechowa granola. Na szybko, z patelni.
Tak więc wrzucam ulubione orzechy, płatki, sporą szczyptę cynamonu oraz soli i prażę przez kilka minut. Po koniec dodaję miód i czekam aż się rozpuści. Całość stygnie, a ja zabieram się za kluski. Następnie łamię na mniejsze kawałki i voila, mam bajecznie orzechową granolę w niecałe 10 minut.
Dynia, orzechy, miód i cynamon to absolutnie moje sztandarowe jesienne smaki, także mogę was zapewnić, że takie połączenie będzie tutaj gościło bardzo często. ;)
niedziela, 24 sierpnia 2014
130. Podwójnie dyniowo-orzechowe ciasto z kremem + curry z dynią
Dyniowo- orzechowe ciasto owsiane z cynamonem* i mieszanką ziaren "Cynamonowy raj" przełożone kremem z ricotty, puree z pieczonej dyni, masła orzechowego oraz miodu; podane z gęstym musem śliwkowym |
*zmielone płatki owsiane, masło orzechowe, świeżo zmielona kora cynamonu
Prawdziwie jesienny wypiek z najlepszym kremem, który może stanowić zarówno nadzienie do ciast/muffinek/naleśników jak i posłużyć do smarowania pancakes czy gofrów.
Ricotta wymieszana z puree z pieczonej dyni, masłem orzechowym, miodem oraz szczyptą cynamonu. Całość dokładnie blenduję, a następnie lekko ubijam. Zazwyczaj dodaję masło z nerkowców, dzisiaj jednak postawiłam na klasyczne (jedyne, jakie lubię to naturalne crunchy 100% orzechów, bez zbędnych tłuszczy, tak chrupiące i tak gęste, że ledwo można wbić w to masło łyżeczkę).
Do ciasta również dodałam owe masło, a żeby jeszcze bardziej podkreślić jego orzechowy charakter, sypnęłam porządnie Cynamonowym rajem. Ta mieszanka idealnie sprawdza się we wszelkich orzechowo-korzennych wypiekach.
Niestety duszone śliwki nie załapały się na zdjęcia, niemniej ciasto podane z musem to był strzał w dziesiątkę.
sobota, 23 sierpnia 2014
129. Dyniowe pancakes + przepis na dyniową potrawkę
Dyniowo- cynamonowe placki owsiane podane z miodem, ricottą, masłem z orzechów nerkowca i truskawkami |
*zmielone płatki owsiane + świeżo zmielona kora cynamonu
A nie powiem, stęskniłam się za nimi.
Przechodząc do placków. Nieskromnie przyznam, że udało mi się zrobić jedne z lepszych w mojej plackowej karierze, a samo śniadanie wpisuje się na sam szczyt śniadań na tym blogu. Pancakes chyba najgrubsze jak do tej pory, puchate, biszkoptowe. Słodycz pieczonej hokkaido, świeżo zmielony cynamon (swoja drogą kory cynamonowe, których używam w kuchni, niczym nie przypominają wiórowatych sklepowych za śmiesznie wysoką cenę, swoje muszę łamać tłuczkiem, a młynek do kawy ledwo je mieli).
Genialnie smakowały z truskawkami, a kto nie próbował połączenia ricotta-miód-masło z nerkowców, niech szybko nadrabia.
piątek, 22 sierpnia 2014
128. Chałwowe leniwe + dahl z dynią
czwartek, 21 sierpnia 2014
127. Bananowe gofry
Bananowo- cynamonowe gofry owsiane z masłem z orzechów nerkowca, ricottą, miodem, malinami, borówkami i jeżynami |
*zmielone płatki owsiane + w całości; świeżo utarta kora cynamonu
Sięgam po letnie owoce i nadrabiam gofrowe zaległości, gdyż mogłabym zliczyć na palcach jednej dłoni ilość przyrządzonych przeze mnie gofrów w te wakacje. Wstyd.
Większość na wytrawnie, bo takie preferuję, a już w szczególności z rukolą, orzechami włoskimi, camembertem/ rokpolem i miodem. Niebo, one nie mają konkurenta.
No, chyba że właśnie bananowe, owsiane, koniecznie ze sporą dozą cynamonu. Ach ten dreszczyk emocji, gdy nigdy nie wiadomo, czy wyjdą z gofrownicy całe i zdrowe.
A wyszły! Idealnie chrupiące i puszyste w środku.
Dzisiaj dogodziłam sobie w tylu wariantach, że aż trudno mi powiedzieć, który najlepszy.
Z ulubionym masłem z nerkowców i owocami, z samym masłem, z masłem i miodem, z ricottą, miodem i owocami... no i jedno serduszko zjedzone solo tuż po wyjęciu z gofrownicy.
środa, 20 sierpnia 2014
wtorek, 19 sierpnia 2014
125. Cytrynowe pancakes
poniedziałek, 18 sierpnia 2014
124. Wegański wypiek bananowy
Wegański bananowo- nerkowcowy wypiek owsiany z wanilią i ziarnem kakaowca nadziany musem truskawkowym; podany z jogurtem naturalnym |
Zapomniane ciastko, które kiedyś robiłam niezwykle często w przeróżnych wariantach. Aż trudno uwierzyć, że powracam do niego dopiero po roku, a może to już nawet 2 lata minęły?
No nic, przywracam ten wypiek do życia w iście królewskiej wersji, mocno orzechowej, z wmieszaną do masy solidną łyżeczką masła z nerkowców. Niedbale, przez co można było dokładnie wyczuć nie do końca rozpuszczone grudki. Całość przełożyłam działkowymi truskawkami uduszonymi na gęsty mus.
Chyba nie muszę pisać, jak smakowało...
niedziela, 17 sierpnia 2014
123. Migdałowe pancakes z brzoskwiniami
sobota, 16 sierpnia 2014
122. Szarlotkowe pancakes + współpraca
Jabłkowo-cynamonowe placki owsiane na jogurcie greckim z mieszanką ziaren "Cynamonowy raj" podane z miodem, musem jabłkowym, twarożkiem i cynamonem |
* zmielone płatki owsiane, starte jabłko, świeżo utarty cynamon
Ostatnio nawiązałam współpracę z firmą Ziarenkowo. Otrzymałam cztery produkty:
- Cynamonowy raj (Prażony słonecznik, sezam, orzechy arachidowe, cynamon, kardamon, goździki)
- Słoneczne Pola (Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane)
- Euforia (Prażony słonecznik, konopia siewna, pestki dyni)
W najbliższym czasie ziarenka będą gościć na blogu i z pewnością zasypią niejedno śniadanie.
Dziś na pierwszy ogień poszedł "Cynamonowy raj". Gdy otrzymałam paczkę, nie mogłam powstrzymać się przed otwarciem właśnie tej mieszanki. Pierwsze co poczułam, to bardzo intensywny aromat cynamonu i orzechów arachidowych. Nie musiałam długo myśleć nad śniadaniem.
Zamarzyła mi się szarlotka.
Sięgnęłam po minimalizm i jedno z najbardziej cenionych przeze mnie połączeń: dużo jabłek, dużo cynamonu, orzechy i miód. Wyciągnęłam patelnię i wyczarowałam placki tygodnia. Nie przesadzam. Pulchne, grube, mocno jabłkowe, smakowały jak bardzo dobra szarlotka. Chrupiące ziarenka wpasowały się idealnie oraz nadały plackom lekko korzennego aromatu. A do uzyskania jeszcze większej "jabłkowości" udusiłam dwie malutkie papierówki z cynamonem na mus. Naprawdę, przepyszne.
Zamarzyła mi się szarlotka.
Sięgnęłam po minimalizm i jedno z najbardziej cenionych przeze mnie połączeń: dużo jabłek, dużo cynamonu, orzechy i miód. Wyciągnęłam patelnię i wyczarowałam placki tygodnia. Nie przesadzam. Pulchne, grube, mocno jabłkowe, smakowały jak bardzo dobra szarlotka. Chrupiące ziarenka wpasowały się idealnie oraz nadały plackom lekko korzennego aromatu. A do uzyskania jeszcze większej "jabłkowości" udusiłam dwie malutkie papierówki z cynamonem na mus. Naprawdę, przepyszne.
piątek, 15 sierpnia 2014
121.
czwartek, 14 sierpnia 2014
120. Owsianka pełna świeżych daktyli
środa, 13 sierpnia 2014
119. Jeżynowe pancakes z kardamonem i pistacjami
Kakaowo- kardamonowe placki owsiane na maślance z jeżynami, ziarnem kakaowca i surowymi pistacjami podane z twarożkiem i miodem rzepakowym |
* zmielone płatki owsiane, ziarna kardamonu+ mielony kardamon
Skąpane w miodzie, mocno kakaowe. Pełne jeżyn i pistacji. Przedobre. Dużo placków i dużo owsa u mnie ostatnio. Polubiłam poranne bawienie się z patelnią i finezje z tworzeniem coraz to smaczniejszych pancakes. Swoją drogą nie używam mąki pszennej pełnoziarnistej/ żytniej, tak więc na blogu zdecydowanie będą dominowały placki owsiane, orkiszowe, gryczane czy jaglane. Młynek do kawy cierpi, ale cóż poradzę, że takie smakują mi najbardziej.
wtorek, 12 sierpnia 2014
118. Cukiniowe brownie pancakes a'la nutella
poniedziałek, 11 sierpnia 2014
117. Bananowe serniczki z patelni z mąki kokosowej
Kokosowo-bananowe serniczki z patelni z mąki kokosowej i razowej kaszy manny z wanilią podane z sosem porzeczkowym i porzeczkami |
Zdecydowanie jedne z lepszych w mojej serniczkowej karierze, zarówno smakowo jak i w samej strukturze. Najważniejsze- zero stresów i problemów z przewracaniem na patelni. Zawsze robię je z razowej manny, dzisiaj po raz pierwszy również z mąki kokosowej. Wyszły pulchne, doskonałe w środku, a na zewnątrz delikatnie rumiane.
niedziela, 10 sierpnia 2014
116.
sobota, 9 sierpnia 2014
115. Cukiniowe brownies
piątek, 8 sierpnia 2014
114.
czwartek, 7 sierpnia 2014
113. Maślane crumble sezamowe bez masła
Papierówki i czarna porzeczka pod owsiano- sezamową kruszonką z tahini i daktyli |
*płatki owsiane + mąka sezamowa
...i wersja deserowa dla mamy ;)
środa, 6 sierpnia 2014
112. Awokado brownie pancakes
Awokado brownie pancakes owsiano- kokosowe z ziarnem kakaowca, podane z truskawkami i surowymi pistacjami |
* ze zmielonych płatków owsianych i mąki kokosowej
Uwielbiam je.
Wczorajsze awokado brownie miało swój debiut, za to te placki to dla mnie klasyk. Mało tego, najlepszy klasyk. Ulubione z truskawkami. Swoją drogą awokado, truskawki i kakaowiec to taki mój mały fetysz.
Najgrubsze placki świata dzisiaj z dodatkiem mąki kokosowej, która sprawiła, że były chyba jeszcze bardziej pulchne.
Superfood pancakes, przepyszne i zdrowe.
Superfood pancakes, przepyszne i zdrowe.
Subskrybuj:
Posty (Atom)