czwartek, 31 lipca 2014

106. Kokosowa szarlotka z jagodami


"Szarlotka" z razowej kaszy manny i mąki kokosowej z papierówkami, jagodami i wanilią



Pyszny wypiek z rana, coś na wzór razowej szarlotki, przełożonej grubą warstwą duszonych w miodzie papierówek i jagodami. 

środa, 30 lipca 2014

105. Papierówki, miód, wanilia


Waniliowy suflet z razowej kaszy manny z papierówkami i miodem rzepakowym podany z zimnym, domowym musem z papierówek 


Suflet, ciasto, a może pudding... mam lekki problem z nazwaniem dzisiejszego śniadania. Utarte żółtko z manną, ubite białko i spektakularne wyrośnięcie "z pęknięciem" wskazywałoby na suflet, niemniej po wystudzeniu wypiek przypominał miękkie, puszyste ciasto z delikatnie wypieczonym wierzchem. 
Wielokrotnie robiłam takie jednoporcjowe, ciastowate puddingi z manny (lub typowe ciasta), lecz po raz pierwszy z razowej i przyznam, że rezultat o niebo lepszy. Przypuszczam, że dlatego konsystencja dzisiejszego wypieku była dla mnie małą (i bardzo miłą) niespodzianką. 

Jakkolwiek ujmując nomenklaturę, wyszło pysznie. Kwaśne papierówki zapieczone pod przesłodką, jajeczno- miodową masą z manny... Rozpływające się w ustach, delikatne, otulające ciasto od rana, ręce pachnące prawdziwą wanilią. Całość uwieńczona kontrastującym, zmrożonym musem. 

Drzewo mam pełne w papierówkach. Jestem w nich po uszy zakochana i chyba niedługo ogołocę wszystkie gałęzie robiąc nałogowo musy.  

wtorek, 29 lipca 2014

104.


Razowa kasza manna z miodem rzepakowym, musem jagodowym i cynamonem 


Wciąż smakuję lato w najprostszych odsłonach. 
A jak manna, to tylko razowa lub pełnoziarnista orkiszowa. Już pomijając wszelkie wartości odżywcze, walory smakowe nieporównywalnie lepsze. 

niedziela, 27 lipca 2014

103.

Razowa kasza manna z miodem rzepakowym, domowym musem z papierówek i cynamonem

Najprostsze najlepsze, zawsze powtarzam. 
Sam mus to po prostu podduszone papierówki z odrobiną miodu. 

sobota, 26 lipca 2014

102. Summer oatmeal


Sezamowa owsianka z nektarynką, miodem i mieloną wanilią,
podana z borówkami, malinami, pyłkiem pszczelim i tahini

Słodkie połączenie własnoręcznie stworzonej "chałwy" z chyba jeszcze słodszymi nektarynkami zasmakowało tak bardzo, że dzisiaj powielam w nieco zmodyfikowanej wersji. Pachnie mi latem.

Czasem owsianka zdaje się być najlepszym lekiem. Brak kontroli, nic nie pomaga, niewiedza przeraża. Dużo sił potrzebuję.

piątek, 25 lipca 2014

101.

Sezamowa owsianka gotowana z nektarynką, miodem, mieloną wanilią;
borówkami i tahini

* z mąką sezamową





czwartek, 24 lipca 2014

100. Malinowy krem czekoladowy z migdałami


Malinowo- kakaowy krem z ricotty, kaszy jaglanej i świeżych daktyli z wanilią;
z malinami, migdałami i ziarnem kakaowca
 



Śniadaniowe kremy na bazie ricotty to istna uczta dla podniebienia. Smakują jak rozpustny deser i bez wątpienia są w stanie zaspokoić każdą słodyczową zachciankę. Przy czym są zdrowe i pełnowartościowe. Na blogu pojawiło się ich już całkiem sporo, a setne śniadanie zaowocowało jedną z lepszych wersji.
Krem skojarzył mi się z jakimś słodkim, czekoladowo- malinowym nadzieniem do czekoladek. Tworząc takie rarytasy, kupne słodycze dla mnie nie istnieją.
Kwaskowate maliny, ricotta i gorzkie kakao stanowiły smakową podstawę, natomiast "efekt słodyczowy" został wzmocniony dzięki świeżym daktylom i wyraźnie przebijającym się aromatem wanilii. Taka gęsta, malinowa czekolada. Gęsta i lekko chrupiąca za sprawą dodania mąki migdałowej. Całość wyważona i nieprzesłodzona. Do tego migdały, ziarno kakaowca i letni deser gotowy.
Trudno było się opanować, ale udało mi się włożyć krem na 20 minut do zamrażalnika, przez co był jeszcze lepszy.

środa, 23 lipca 2014

99.


Kokosowy krem jaglany borówki-maliny-świeże daktyle z ricottą i ziarnami kardamonu;
z borówkami, malinami, płatkami kokosa i ziarnem kakaowca 

* z mąką kokosową


wtorek, 22 lipca 2014

98. + cykl dań z bobem


Borówkowo- cytrynowy mus z kaszy jaglanej i świeżych daktyli z ziarnami kardamonu;
z borówkami, jagodami i ziarnem kakaowca 



poniedziałek, 21 lipca 2014

niedziela, 20 lipca 2014

96. Orzeźwiający krem

Krem jaglany borówki-mrożony banan-awokado-cytryna-daktyle;
z borówkami, malinami i prażonymi nerkowcami

Co jeden krem to lepszy. Z każdym kolejnym utwierdzam się w przekonaniu, że nie ma lepszego śniadania. Pyszne, świeże owoce plus porcja ulubionej kaszy. Treściwie, a nadal lekko. Zastrzyk energii, zdrowia, witamin i słodyczy gwarantowany. Czuję się fantastycznie, organizm oczyszczony, a jaka dawka endorfin! Prawdziwe orzeźwienie, moc kolorów na talerzu, góra szczęścia od rana. 

Na przygotowanie śniadania poświęcam kilka minut, a napięty grafik sprawia, że coraz trudniej powadzić mi tego bloga. I stwierdzam, że obecne upały są najlepsze dla solidnych treningów. Wylegiwanie się na leżaku, czy smażenie się i marudzenie w domu... absolutnie nie są dla mnie. Każdy dzień spędzam aktywnie, Insanity (ukończyłam ten program plus Insanity Asylum jakoś rok temu, niemniej uwielbiam go tak bardzo, że do teraz wykonuję jeden trening dziennie), siłownia, rower, poranny bieg w parku, wracam szczęśliwa, zmotywowana, wciąż mi mało!

sobota, 19 lipca 2014

95. Jagody z masłem z nerkowców


Krem jaglany jagody-nektarynka-daktyle-masło z nerkowców z ricottą i wanilią;
z jagodami, borówkami i prażonymi nerkowcami 





Jagody rozpieszczają moje podniebienie, a borówki stały się ich nieodłącznym akompaniamentem. Gdybym miała stworzyć subiektywny ranking kremów ostatnich dni... ten by wskoczył na bardzo wysoką pozycję, o ile nie na pierwsze miejsce. Genialne połączenie.

Próbuję nadążyć za pędzącym czasem, wciąż mi go brakuje.
Nierzeczywiste stało się codziennością. Kiedyś sfera marzeń, teraz jestem wysoko ponad nią.

piątek, 18 lipca 2014

94.

Krem jaglany jagody- borówki-daktyle-cytryna-sezam z ricottą i ziarnami kardamonu;
z jagodami, borówkami i goji
  

* z mąką sezamową i tahini 


Stół zastawiony działkowymi skarbami. a lodówka ledwo domyka się od nadmiaru owoców i warzyw.
Mogłabym spokojnie otworzyć własne stoisko na targu.

Dziś ciąg dalszy jagodowo- borówkowych, fioletowych szaleństw. Nie ma nic lepszego od rana niż do bólu owocowy, dobrze zmrożony krem.  

czwartek, 17 lipca 2014

93.


Krem jaglany jagody-maliny-daktyle z ricottą i wanilią, z jagodami, malinami, jagodami goji i prażonymi płatkami migdałowymi 


Śniadanie po brzegi jagodowe, po brzegi malinowe. Za to kocham lato. 

środa, 16 lipca 2014

92.


Jagodowo- bananowy krem jaglany z ricottą i wanilią, z jagodami, borówkami, jagodami goji i płatkami kokosa



Az żałuje, że nie widać, jak piękny miał kolor. ;) 

wtorek, 15 lipca 2014

91. Czekoladowy krem pełen zdrowia

Kakaowo- daktylowy krem z kaszy jaglanej, czarnej porzeczki i awokado z ziarnami kardamonu;
z porzeczkami, ziarnem kakaowca i surowymi pistacjami

niedziela, 13 lipca 2014

89. Kremowa owsianka z jagodami

Bananowo- waniliowa owsianka z razową kaszą manną, mąką sezamową, białkiem, miodem rzepakowym, jagodami i tahini 

* jagody również w środku




Niekwestionowanie królowały dzisiaj jagody, jagody, które z tahiną smakują mi szczególnie. Kto nie próbował czas nadrobić, póki sezon. 
Jajeczne owsianki mają w sobie jakąś otulającą magię. Słodki, bananowy ulepek o lekko budyniowej konsystencji, z jagodowymi kropeczkami. Jeszcze bardziej kremowa za sprawą razowej manny oraz sezamowej mąki, cudownie przesiąknięta prawdziwą wanilią. To była dobra owsianka.

sobota, 12 lipca 2014

88. Kokosowe knedle

Twarogowe knedle z mąki kokosowej i razowej kaszy manny z truskawkami i płatkami kokosa



Dni lecą jak szalone, jest bardzo intensywnie, 
jest bardzo tak jak lubię. 

piątek, 11 lipca 2014

87.

Porzeczkowo- jagodowy krem jaglany z ricottą i kardamonem, morwą białą i płatkami kokosa

 * z dodatkiem mąki kokosowej 


czwartek, 10 lipca 2014

86. Letni krem z czarnej porzeczki


Jaglany krem z czarnej porzeczki, truskawek i ricotty z wanilią podany z czarnymi porzeczkami, truskawkami, morwą białą oraz prażonymi płatkami migdałowymi 




Nie lubię popadania w przesadyzm, a sama dla siebie jestem chyba największym krytykiem.
Niemniej ten krem zasługuje na wszelkie fanfary i nieskromne pochwały. Był przepyszny. 

Kasza ugotowana na mleku ze świeżymi daktylami oraz szczyptą mielonej wanilii. Zblendowana z porzeczkami, truskawkami, kawałkiem mrożonego banana i ricottą. 
Do całości wmieszałam solidną łyżkę mąki migdałowej (dla smaku i zagęszczenia całości), a następnie włożyłam na 15 minut do zamrażalnika. 

Głęboki smak czarnej porzeczki przełamany słodkimi truskawkami i przesłodką morwą oraz migdały, które wpasowały się tutaj perfecto. 
A jaki przyjemny dla oka był! 

środa, 9 lipca 2014

85. Truskawkowy, jaglany ulepek + dania z bobem

Truskawkowo- daktylowa kasza jaglana z wanilią, mąką kokosową i białkiem podana z truskawkami oraz masłem z nerkowców 


Kasza jaglana ugotowana na mleku z truskawkami, kawałkiem banana, świeżymi daktylami i wanilią. Pod koniec dodana mąka kokosowa oraz białko. Po ostygnięciu całość schłodzona w lodówce. Do podania najlepszy kompan orzechowy dla truskawek, czyli masło z nerkowców.

Bardzo gęsty ulepek to chyba najbardziej trafne określenie dzisiejszego śniadania.
Zdecydowanie do powtórki, przyznam, że jedna z lepszych wersji jaglanej jaką ostatnio jadłam.

wtorek, 8 lipca 2014

84.

Kakaowo- sezamowa kasza jaglana z truskawkami, świeżymi daktylami i ziarnami kardamonu
podana z truskawkami i tahini
 

* z mąką sezamową



Pogoda absolutnie nie sprzyja gorącym śniadaniom.
Przygotowana kaszę podałam po porządnym ostygnięciu i włożeniu na kilka minut do lodówki, niemniej nadal lekko ciepłą, dzięki czemu tahini jeszcze bardziej rozpuściło się po całości, a kasza miała konsystencję i smakowała jak gęste brownie.

Wczoraj oficjalnie zakończyłam sesję. OFICJALNIE, ponieważ na wyniki ostatniego egzaminu czekałam około 3 tygodnie. No, w sumie to dwóch egzaminów, gdyż ocena z nich stanowiła średnią. 
Jakież było moje zdziwienie, kiedy na naszym e-dziekanacie ujrzałam ocenę celującą! Przypuszczam, że oba egzaminy (notabene najgorsze podczas sesji, których nie zdało pół roku) napisałam bezbłędnie.
Reasumując osiągnięcia tego roku- dwie oceny celujące na każdą sesję. Średnia z całego roku lekko powyżej 5.0 również bardzo cieszy. A Uniwersytet jeden z bardziej wymagających w Polsce.
Chyba nie mogłam sobie wymarzyć lepszego "rozpoczęcia" wakacji. 



... a tak teraz wygląda każdy mój poranek. Wsiadam na rower, wcześnie, kiedy po twarzy zawiewa rześkie powietrze po burzowych nocach. Jadę na działkę i zbieram kilka kilogramów bordowych, zabójczo słodkich truskawek.
Wracam, przygotowuję śniadanie. Czuć jeszcze, że truskawki skąpane w promieniach słońca.
Dobrze mi, oj bardzo.


poniedziałek, 7 lipca 2014

83.

Bananowo- waniliowa kasza jaglana na domowym mleku migdałowym ze świeżymi daktylami 
podana z truskawkami, jogurtem naturalnym i prażonymi płatkami migdałowymi 

* gotowana z mieloną wanilią, ziarenkami z laski wanilii i samą laską





niedziela, 6 lipca 2014

82. Rozpoczynam prawdziwy sezon truskawkowy

Mix płatków (owsiane, orkiszowe, gryczane) i truskawki z domowym, zimnym mlekiem waniliowym i miodem rzepakowym




Zgadza się. Gdy dla większości sezon chyli się ku końcowi, ja mogę cieszyć się dziennie dwoma pokaźnymi wiadrami działkowych truskawek. 
A na najbliższe tygodnie nie widać końca. Pomroziłam ich już tak dużo, że nic innego nie jest w stanie zmieścić się w zamrażalce.

Są tak słodkie, tak prawdziwe, że celebruję je w najprostszy możliwy sposób.
Zalewam domowym, zimnym mlekiem waniliowym i podaję ze świeżym miodem rzepakowym z zaprzyjaźnionej pasieki. Bez kombinowania, bez przesadyzmu, one tego nie lubią!