niedziela, 30 marca 2014

sobota, 29 marca 2014

10.

Kawowy krem bananowy z ricottą, miodem, wanilią i ziarnem kakaowca podany z domowym masłem z orzechów laskowych 


O ironio, to już chyba trzecie śniadanie tutaj z udziałem kawy, a paradoksalnie kawy w czystej postaci: czy to zwykłej, rozpuszczajnej, smakowej, z dodatkiem mleka czy też bliżej niezidentyfikowanych, sztucznych syropów... po prostu nie tkę. Za to "przemycać" do wszelakich kremów i wypieków, w szczególności z bananem, wiśniami, czekoladą lub daktylami, lubię bardzo.

Dziś po raz kolejny uruchamiam machinę produkcji masła z laskowych, poprzedni słoiczek ujrzał dno. Zawsze wychodzi cudownie lejąca się konsystencja, rzecz jasna 100% orzechów- bez dodatku oleju czy innych świństw. Czyżby lata praktyki?

piątek, 28 marca 2014

9. Muffins

Kawowo- kakaowe muffinki z ciecierzycy z borówkami i ziarnem kakaowca nadziane ricottą/ masłem z orzechów nerkowca 

Efekt ponadprzeciętnej ilości ugotowanej ciecierzycy. Nowe foremki silikonowe sprawdzają się perfekcyjnie, a te muffiny są tak dobre, że mogłabym je piec codziennie.

czwartek, 27 marca 2014

8. Dwukolorowe muffiny z ciecierzycy


Kokosowo- kakaowe muffinki z ciecierzycy z borówkami, ziarnem kakaowca i kardamonem nadziane domowym masłem z orzechów laskowych*

* w wersji z dodatkiem gorzkiego kakao


Ktoś mądry kiedyś stwierdził, że mogłbym spokojnie żywić się jedynie ciecierzycą i w sumie sporo racji w tym jest. Bóg jeden wie, ile już falafeli ulepiłam, czy hummusu w swoim życiu ukręciłam. Podobno przeciętny Izraelczyk zjada 10 kg hummusu rocznie. Myślę, że w tej statystyce mogłabym siebie także spokojnie uplasować.
Strączki na słodko to dla mnie również chleb powszedni. Po ostatnim słoikowym wypieku z udziałem mąki kokosowej wiedziałam, że niebawem wcielę w życie coś podobnego.
I oto są, figlarnie pękate, puszyste, słodkie, ciepłe muffiny. Na szczególny applause zasługują dzisiaj mini brownie's. Masło z orzechów laskowych samo w sobie przyprawia o dreszcze, a zapieczone... to już czysta poezja. 



środa, 26 marca 2014

7.

Kokosowo*- bananowe kluski z ricottą kładzione na domowym mleku waniliowym z masłem z orzechów nerkowca

* z mąki kokosowej

wtorek, 25 marca 2014

6. Gorący kokosowy krem a'la Nutella


Kakaowo- kawowy krem kokosowo*- bananowy z ricottą, ziarnem kakaowca i karamonem podany z domowym masłem z orzechów laskowych 
* z mąki kokosowej



Cudowny, bezapelacyjnie cudowny.

poniedziałek, 24 marca 2014

5. Ciastko z mąki kokosowej i ciecierzycy


Kokosowo- orzechowe* ciastko bananowe z ciecierzycy z ziarnem kakaowca w słoiku po miodzie

*mąka kokosowa+ orzechowa+ dodatkowo wysmarowałam słoik po miodzie domowym masłem orzechowym

piątek, 21 marca 2014

4. Tiramisu z lodówki


Migdałowo- waniliowe "tiramisu" owsiane z ricotty z ziarnem kakaowca przełożone wiśniami 
Zdjęcia robione o nieludzkiej porze, niemniej smaku to nie ujęło. Przepyszne.

Tygodniowy armagedon na uczelni kończę służbowym wyjazdem. Narzekać nie mam zamiaru, w końcu takie szkolenia to o krok bliżej do cicho oczekiwanego awansu. 

Udanego weekendu!

3. Zmodyfikowane awokado brownie

Czekoladowe ciastko z mąki kokosowej z kardamonem przełożone czekoladowym kremem z awokado i jagodami z ziarnem kakaowca 

środa, 19 marca 2014

1.


Początki zazwyczaj bywają trudne, a ja szczerze nie wiem jak zacząć, aby nie zabrzmiało zbyt patetycznie.
Do tej pory byłam cichym obserwatorem tego miejsca, sama owsiankuję, wypiekam, plackuję, gofruję od lat ładnych kilku. Bez upiększania, koloryzowania czy zbędnego marketingu. Zabiegana studentka drugiego roku, fanatyk sportu, już nie taka amatorka w kuchni i ekstrawertyk do kwadratu: wita się z wami ciepło, z sercem na dłoni i ma nadzieję, że zostanie przyjęta tutaj na dłużej. Hej!

Dzisiejsze śniadanie:

W połowie kakaowa owsianka z gruszką, mascarpone, kardamonem i masłem z orzechów laskowych